Fransa, Afrika Ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde Daha Fazla Temsil Edilmesini Destekliyor
Fransa’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Jerome Bonnafont, Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) daha fazla temsil edilmesini öngören reformu desteklediklerini söyledi. Bonnafont, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar’ın başkanlığında ihtilafların barışçıl çözümüne ilişkin düzenlenen açık oturumda konuştu. Dünyada çatışmaların artmasıyla birlikte, ülkelerin tek taraflılığa yönelme isteğinin de arttığını belirten Bonnafont, BMGK’de kabul ettikleri kararın, ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesine ve çok taraflılığa bağlı olduklarını gösterdiğini kaydetti.
Fransa, BM Reformu İçin Çalışmaların Devam Ettiğini Belirtti
Bonnafont, BM’de reform yapılması gerektiğini ve Fransa’nın Birleşmiş Milletler’in 80. yıl dönümü kapsamında Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından yürütülen, kurumun etkinliğini artırmayı ve günümüzün gerçeklerine uyum sağlamasını amaçlayan çalışmaları desteklediklerini belirtti. Ayrıca, uluslararası toplumun uluslararası hukukun uygulanmasını sağlamak için seferber olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Afrika Ülkelerinin Daha Fazla Temsil Edilmesi Gerektiğini Savundu
Bonnafont, BMGK’deki daimi üyeler arasında Afrika ülkelerinin daha fazla temsil edilmesi gerektiğini belirterek, Fransa ile Meksika’nın, 2015’ten bu yana toplu katliamlar söz konusu olduğunda BMGK’de veto hakkının sınırlandırılmasını öngören girişimi savundu. Ayrıca, uluslararası toplumun, Gazze’deki durum ve Rusya-Ukrayna Savaşı karşısında BMGK’nin hareketsizliğini kabul etmediğine dikkat çekti ve Sudan’da barışın yeniden tesisi için BMGK’nin daha kararlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Çatışmaların Önlenmesi İçin Hukukun Önemi Üzerinde Durdu
Son olarak, uluslararası ve insancıl hukukun tehlikeli şekilde ihlal edildiğini dile getiren Bonnafont, çatışmaların önlenmesi için hukukun önemine dikkat çekti. Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda Uluslararası Adalet Divanını (UAD) desteklediklerini ifade etti.