Edirne’de Tunca Nehri’nde Su Çalışmaları Başladı

Edirne’de Kuraklık Nedeniyle Tunca Nehri’nde Yatak Temizliği ve Su Biriktirme Çalışmaları Başladı

Edirne’de geçen yaz meydana gelen kuraklık, çeltik arazilerinin sulanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Tunca Nehri’nde yaşanan kuruma sonucu çeltik ekili alanlar da kurudu. Ancak son zamanlarda yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarında bir artış gözlemleniyor. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, “Şu an kulağımıza gelen bilgilere göre Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekileceği yönünde duyumlar var. Yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarındaki artış belki bu rakamı daha da yukarı çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Edirne’yi Vurdu

Geçen yıl Türkiye’de aşırı sıcaklar ve yağışsız hava nedeniyle yaşanan kuraklık, Edirne’yi de olumsuz etkiledi. Ülkenin çeltik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılayan kentte Tunca Nehri gibi önemli su kaynakları da dip seviyelere geriledi. Bu durum çeltik üreticilerini olumsuz etkilerken, Edirne Valiliği dönüşümlü sulama uygulamasıyla verim kaybını engelledi. Bölgeye Aralık ayında yağan yağışlar ve Bulgaristan’dan gelen yağmur ve kar yağışları, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerini bir miktar artırdı. Ancak kış aylarındaki yağmurlar yetersiz kalınca, Meriç Nehri’nde debi tekrar düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, Meriç Nehri’nde debi geçen yıla göre azalırken, Tunca Nehri’nde ise artış gözlendi.

Sulama İçin Çalışmalar Başladı

Edirne Valiliği, bu yaz olası kuraklığı önlemek adına harekete geçti. Tunca Nehri yatağında temizlik yaparak su biriktirme alanları oluşturmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü iş birliğinde çalışmalara başladı. Vali Yunus Sezer, bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyerek, yaşanan olumsuzlukları önlemek için gereken adımların atıldığını belirtti.

Üreticilerin Bekleyişi

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, kentte çeltik üretimi yapanların bu sene için beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. Ilgın, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası çeşitli önlemler alınarak çeltik üretiminin devamı sağlandı. Bu sene de üreticilerin beklentisi büyük. Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekimi için çalışmalar başladı. Su miktarında artış gözlemlediğimizden belki çeltik ekim alanı daha da genişleyebilir” dedi.

Related Posts

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir