Wikipedia, yapay zekayı kullanmaya başlıyor


Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia, yapay zekayı insan editörlerin yerine geçirmek yerine, onların iş yükünü azaltmak için devreye alıyor. Wikimedia Vakfı, gönüllü ve büyük ölçüde ücretsiz çalışan editör kadrosunun üzerindeki teknik yükü hafifletmek amacıyla üretken yapay zeka teknolojilerini devreye soktuğunu duyurdu.

Wikipedia’dan Yapay Zeka Atağı

Vakıf, yapay zekanın içerik üretme değil, editörlerin arka plandaki zaman alıcı işlerini kolaylaştırma amacıyla kullanılacağını vurguluyor. Wikipedia, halihazırda vandalizmi tespit etmek, içerikleri otomatik çevirmek ve okunabilirlik tahmini yapmak için yapay zekadan faydalanıyordu. Ancak bu yeni adımla birlikte ilk kez, editörlerin doğrudan iş akışında yapay zeka araçları yer alacak.

Arka plan araştırmaları, çeviri desteği ve yeni gönüllülerin oryantasyonu gibi sıkıcı ama zorunlu görevlerde yapay zeka devreye girecek. Kullanılacak yapay zekalar da açık kaynaklı olacak. Wikimedia’ya göre, son 25 yıldır Wikipedia’yı oluşturan küresel gönüllü topluluğu, onun en önemli varlığı olmaya devam ediyor; hiçbir üretken AI modeli veya sohbet robotu bunu değiştiremez.

Öte yandan Wikimedia Vakfı, son yıllarda gönüllü editörlerin üzerindeki yükü azaltmak için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Gelişmiş düzenleme araçlarından, hukuki destek sunmaya kadar uzanan bu girişimlere rağmen, küresel bilgi üretimi gönüllü sayısını katbekat aşmış durumda. Bu dengesizlik, Wikipedia’nın sürdürülebilirliğini zorlayan en büyük faktörlerden biri olarak görülüyor.

Yapay zekanın Wikipedia’yı “yemesi” endişesi de göz ardı edilmiyor. Vakıf, bu ayın başlarında yapay zeka eğitiminde kullanılmak üzere “yapılandırılmış Wikipedia içeriği” adlı açık erişimli bir veri seti oluşturduğunu açıklamıştı. Amaç, insan okuyucular için hazırlanmış Wikipedia’nın, kontrolsüz bot trafiği nedeniyle işlevsiz hale gelmesini önlemek. Son yıllarda yapay zeka botlarının siteyi taraması, Wikimedia sunucularında yüzde 50’ye varan bant genişliği artışına yol açtı.

Related Posts

SoundCloud’un yapay zekâ hamlesi tepki topladı

SoundCloud, Şubat 2024’te kullanım koşullarını sessizce güncelleyerek kullanıcıların yüklediği içeriklerin yapay zekâ modellerinin eğitimi için kullanılabileceğini belirtti. Ancak platform, sanatçı içeriklerinin henüz bu amaçla kullanılmadığını …

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.