Zabaran Patlıcanı Hasadına Yavuzlu Köyü’nde Başlandı
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 2020 yılında yerel çeşit olarak tescil edilen Zabaran patlıcanının hasadı, Yavuzlu Köyü’nde başladı. Çiftçilerin yanına giden İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Zabaran patlıcanının adının merkeze bağlı Bozcayazı köyünün eski isminden geldiğini açıkladı.
Küçük, kentte toplam 1200 dekar alanda patlıcan üretildiğini belirtirken, Zabaran patlıcanının boyunun 20-30 santim arasında değiştiğini ifade etti. Ayrıca, kabuğun parlaklığının kurutma sürecini kolaylaştırdığı için kurutmacılar tarafından tercih edildiğini vurguladı ve dönüm başına yaklaşık 7 ila 8 ton verim alınabileceğini söyledi.
Patlıcanın, bölgenin yemek kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Küçük, Zabaran patlıcanının sofralık, dolmalık ve kurutmalık olarak değerlendirildiğini, tarımsal üretim ve ekonomide önemli bir rol oynadığını da ekledi.
Çiftçi İsmail Çekiç, 20 dekarlık alanda patlıcan üretimi yaptığını ve buradan yaklaşık 50 ton patlıcan beklediklerini dile getirdi.